În corpul nostru există patru ritmuri biologice, care pot fi măsurate și simțite la palpare: cardiac, respirator, craniosacral și visceral.
Aproape toți ne-am luat, cel puțin o dată în viață ritmul cardiac, adică pulsul. Pulsul cardiac este determinat de valul de sânge care iese ritmic din inimă, prin sistemul arterial. Îl putem simți în mai multe locuri ale corpului: la încheietura mâinii, de exemplu ….la orice arteră accesibilă palpării. Ritmul cardiac normal este, în medie, de 70-80 de bătăi pe minut.
Al doilea ritm, este cel respirator. Respirația reprezintă funcția organismului prin care se aduce aportul de oxigen necesar proceselor vitale, în paralel cu eliminarea dioxidului de carbon. Respirația normală, sau eupneea, se desfășoară fără efort, silențios, cu mișcări toracice simetrice, ritmice, puțin vizibile. este foarte simplu de simțit, aproape oriunde pe partea anterioară a toracelui. O rată respiratorie normală pentru un adult în repaus este între 12 şi 16 de respiraţii pe minut. Și aceasta poate varia de la persoană la persoană.
Ritmul craniosacral poate fi palpat de-a lungul întregului corp. La fel ca ritmul respirator, ritmul craniosacral are două faze, la fel inspirație (flexie) și respirație (extensie). Deoarece oasele cutiei craniene nu sunt sudate, există o mișcare a acestora, de ordinul a 0,002 microni. În loc de aer, în acest caz vorbim de lichidul cerebrospinal. Pentru a se produce această producţie şi resorbţie de lichid cerebrospinal este nevoie de spaţiu, iar acest spaţiu este dat tocmai de mişcarea oaselor craniului în suturi. Tocmai această mişcare ca de respiraţie a craniului care este palpată de către terapeut în Terapia CranioSacrală, este denumită sugestiv ritm craniosacral. Ritmul cranio-sacral este de 8-14 cicluri pe minut.
Mai jos aveți două clipuri cu această producție și absorție a lichidului cerebrospinal.
Ritmul visceral
Fiecare organ are o mișcare oscilatorie intrinsecă regulată care urmează liniile de migrație embriologică. Această mișcare seamănă, dar este diferită de ritmul craniosacral. Motilitatea viscerală apare de obicei la o frecvență de 7-8 cicluri pe minut. Mâna este ghidată pentru a urmări mișcarea ciclică a organului în jurul punctului neutru. Orice mișcare restricționată este identificată acolo unde există o lipsă sau o scădere a mișcării în fiecare direcție. În cadrul sesiunilor de Osteopatie Viscerală lucrăm cu acest ritm pe fiecare organ.
0 Comentarii