Rinichii – aspecte emoționale

de | iun. 17, 2024 | Osteopatie Viscerală, Terapia CranioSacrală | 0 comentarii

Încep seria de articole despre organele din corpul nostru, despre ceea ce gândesc și simt ele (citește și articolul ”Pot organele noastre să gândească?)”, cu rinichii, aceste organe gemene dar diferite. Cum vine asta?

Fiziologic vorbind, rinichii, a căror funcție este eliminarea, sunt gemeni identici. Dar din punct de vedere emoțional, ele nu sunt identice. Fiecare percepe emoții diferite și le face față în mod diferit. Rinichiul stâng și sistemul genital au în mare măsură același sânge și circuite de circulație limfatică. Acest lucru explică probabil de ce este rinichiul stâng legat de sexualitate. Rinichiul drept este mai dependent asupra sistemului digestiv. Situat chiar sub ficat, funcționează adesea în legătură strânsă cu acesta. Hai să aflăm mai multe informații despre cei doi rinichi.

Rinichiul Stâng
Deoarece sistemul venos al organelor genitale este strâns legat de cel al rinichiul stâng, o infecție în zona genitală va afecta rinichiul stâng. De aceea, în Terapia CranioSacrală lucrăm cu ambele organe și întreg corpul. Deoarece funcționează în simbioză cu sistemul urogenital, rinichiul stâng exprimă sexualitatea și senzualitatea noastră. Când vorbim de sexualitate, nu mă refer doar actul sexual în sine. Vorbim într-un sens mai larg despre un anume potenţial care cuprinde toate fenomenele legate de instinctul sexual şi satisfacția acestuia. Acest lucru este în noi, chiar dacă nu îl trăim. Cât despre senzualitate, mă refer la ataşamentul persoanei faţă de plăcerile simţurilor şi faţă de senzații erotice.
Rinichiul drept
Considerat ieșirea ficatului, rinichiul drept este important în filtrare și eliminarea deșeurilor. Din punct de vedere emoțional, rinichiul drept are funcția de a ne scăpa de preaplinul psihologic din ficat. Când ficatul și rinichiul drept sunt ambele disfuncționale, organismul are foarte putine posibilitati de a compensa dezechilibrul fizic sau emotional. Persoana se va simți extrem de epuizată fizic și psihologic și de obicei va necesita ajutor terapeutic.

Despre ce aspecte emoționale vorbesc rinichii?

  • Rezerve scăzute de energie. Energia profundă de energie este rezerva noastră și ne ajută să depășim dificultăți fizice și emoționale. Boala severă, problemele de familie și depresia, toate accesează rezervele noastre și trag din energia noastră mai profundă. Rinichii sunt organul care reprezintă această energie, în special rinichiul stâng.
  • Frici existențiale. Frica este ancestrală și adânc înrădăcinată în noi. O purtăm în genele noastre. Nu există viață fără frică – frica de foc, apă, cutremure, fulgere, catastrofe, de a fi rănit, de moarte. Această frică existențială din adâncul nostru pândește gata să sară afară ori de câte ori apare vreun semnal de pericol mai mult sau mai puțin grav. Când veriga slabă a cuiva sunt rinichii, această frică existențială este mai ferm înrădăcinată și provoacă mai multe probleme.
  • Frica ca reacție. Frica reactivă este legată de o cauză specifică. Este puternică, intensă și strâns legată de un eveniment perceput negativ.
  • Frica de abandon. Suntem înzestrați cu o nevoie foarte dezvoltată de a fi iubiți care se vede chiar de la cea mai mică vârstă. Mai întâi trebuie să fim iubiți de mama noastră, și mai târziu de cei dragi din cercurile noastre apropiate: părinții și bunicii noștri, iubitul sau partenerul nostru. Mai târziu, de propriii noștri copii. Când cineva ne părăsește, simțim că am pierde puțin din noi înșine. „Dacă cealaltă persoană mă lasă, îmi pierd toate orientarile, mă pierd, sunt pierdut!.” Când ne simțim abandonați, pe drept sau nu, rinichii pot reacționa provocând o infecție, pietre sau hipertensiune arterială.
  • Un sentiment profund de insecuritate. Oamenii cu probleme la rinichi nu par să se simtă niciodată în siguranță. Ei încearcă să suprime teamă fiind prea activi – de exemplu, de a munci prea mult pentru a avea asigurată securitatea financiară a familiei lor — sau la nivel emoțional, luând totul fel de precauții care vor împovăra o relație. Totuși, relațiile nu se poate baza pe frică.
  • Furie profundă. Această furie profundă nu are nimic de-a face cu izbucnirile temporare pe care le exprimăm când unul dintre copiii noștri pierde cheile mașinii pe care i-am încredințat-o, sau tratează prețioasele cărți de colecție pe care i-am împrumutat-o ​​neglijent. Ca frica existențială, furia adânc înrădăcinată zace înghesuită în noi. Bubuie ca magmă în interiorul unui vulcan. Aceasta este furie solicitantă, frustrată. Aceasta pornește sistemul nervos simpatic, cel care ne excită și ne stimulează.
  • O nevoie de a se autodepăși. Oamenii manifestă uneori nevoia de a se autodepăși, de a împinge dincolo limitele lor și să se angajeze în cauze mari. Ei trebuie să-și demonstreze singuri că sunt capabili să facă față până la cele mai dificile provocări. A se depăși pe ei înșiși este în natura lor. Nu este neapărat să-și dovedească abilitățile altora (așa cum o fac cei care au probleme cu stomacul) — este pentru ei înșiși.
  • Generozitate. Generozitatea este naturală pentru persoanele cu probleme la rinichi. Îi vor ajuta pe ceilalți în toate circumstanțele, fără greş şi spontan.
  • O nevoie de a conduce. Plini de energie și entuziasm când rinichii le merg bine, sunt convinși că au dreptate și au nevoie cu ardoare să îi convingă pe alții. Le este greu cu oamenii care îi contrazic și nu urmează conducerea lor în implementarea ideilor și proiectelor. Le dă dureri de spate care se datorează nu problemelor vertebrale, ci rinichilor. Puterea de convingere este scutul lor, o formă de autoprotecție fără un motiv real. Dar asta nu înseamnă că sunt siguri de ei. Dimpotrivă, persoanele cu probleme la rinichi sunt adesea plini de îndoială.

Cum puteți lucra la aspectul emoțional?
Învață să-ți controlezi frica și furia. Învață să faci distincția între frica existențială și frica pe care o trăiești atunci când te confrunți cu un pericol concret. Frica care este îngropată adânc în tine poate ieși sub formă de furie sau agresivitate. Evită situațiile care ar putea să te dezechilibreze pe neașteptate și luați lucrurile pas cu pas.

Vă invit să lucrăm cu organele noastre, cu amintirile și emoțiile stocate în acestea, în cadrul sesiunilor de Osteopatie Viscerală și Terapie CranioSacrală.

Sursa documentare: ”Understanding the messages of the body” – Jean PierreBarral

S-ar putea să găsești interesante și articolele..

Locul fricii în corp

Locul fricii în corp

Ce este frica? „Frica este una dintre emoțiile umane fundamentale, ce apare ca răspuns la o amenințare externă care pune în pericol viața sau integritatea ființei, în mod real sau perceput ca real. Ea se referă la răspunsul biochimic, dar și cel emoțional al ființei...

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bine ai venit pe pagina de Blog

Eu sunt Monica, mamă, specialist în terapii pentru mame, bebeluși și adulți & facilitator în terapia CranioSacrală.

CATEGORII